W trakcie zimowej i jesiennej części roku wiele ludzi cierpi na obniżoną odporność oraz senność, zmęczenie. Wtedy często sięga się po wyroby medyczne, zapominając, jak ważne jest naturalne suplementowanie organizmu. Większość potrzebnych witamin oraz substancji znajdziemy w codziennych, naturalnych oraz zdrowych przekąskach i dodatkach do codziennej diety. Jednym z najważniejszych produktów, które dostarczają wiele ważnych dla organizmu substancji przez cały rok to miody.
Dlaczego miody są tak często wybierane?
Pamiętać należy jak wytwarzany jest miód. W całości składa się z natury. Owady, jakimi są pszczoły, zbierają pyłki oraz nektary z kwiatów i roślin. Już na tym etapie znajduje się wiele pozytywnych składników. Następnie w sposób naturalny, pszczoły dbają o wytworzenie miodu z niebywałą dokładnością. Gotowy miód zbierany jest przez doświadczonych pszczelarzy, którzy z troską o jakość skrupulatnie dbają o odpowiednie wydobycie go z uli.
Naturalne miody z odpowiednimi znaczeniami pojawiają się na rynku i dzięki swoim wysoko jakościowym składnikom posiadają ogromną ilość ważnych oraz wpływających pozytywnie na zdrowie składników.
Miód składa się z prawie 80% z cukrów prostych, jakimi są – fruktoza oraz glukoza. Po za tymi składnikami, znajdziemy m.in. potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń oraz wiele innych ważnych dla organizmu substancji. Witaminy to głównie C – która jest zdecydowanym numerem jeden jeśli chodzi o odporność, z grupy B, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy.
Jakie rodzaje miodów znajdziemy na rynku?
W ofercie znajdziemy ogromną ilość różnorodnych miodów, które niewiele różnią się między sobą, jednak ta mała różnica jest ważna.
Są to m.in:
– miód manuka
– miód akacjowy
– miód lipowy
– miód gryczany
– miód rzepakowy
– miód wielokwiatowy
– miód spadziowy
– miód nektarowo-spadziowy
I wiele innych.
Każdy z nich ma unikatowy smak, który w połączeniu z wodą, herbatą bądź dodany do jakiegoś dania sprawia, że potrawa ma nowy, wyjątkowy posmak.