Dobrej jakości miód to produkt całkowicie naturalny. W swoim składzie ma cukier, ale również znajdują się tam przeciwutleniacze, kwasy organiczne, witaminy i minerały. Słodki, złoty płyn to znakomity zamiennik białego cukru. Miód można podawać dzieciom, które ukończyły pierwszy rok życia.
Przegląd miodów – kolor, aromat i smak
Miody różnią się między sobą nie tylko pochodzeniem, ale również kolorem, konsystencją i smakiem. Pszczoły chętnie zbierają nektar z jednej rośliny, która aktualnie kwitnie. Ta cecha pszczół pozwala stworzyć jednokwiatowy miód. Wyróżnia się miód:
– rzepakowy,
– lipowy,
– malinowy,
– spadziowy,
– nawłociowy,
– gryczany,
– faceliowy,
– mniszkowy,
– akacjowy.
Dzieciom szczególnie poleca się podawać miód akacjowy lub malinowy. Mają one łagodny smak z przyjemną, kwiatową nutą. Złoty płyn nie krystalizuje szybko, dlatego ma atrakcyjną dla dziecka konsystencję. Można polewać nim naleśniki oraz desery.
Miody o korzystnych właściwościach
Niektóre produkty pszczele cechują się korzystnymi dla zdrowia właściwościami. W tym zakresie bardzo znany i ceniony jest miód gryczany. Mimo swojego ciemnego koloru i nieco cierpkiego, ostrego smaku, jest doskonałym środkiem zwiększającym odporność jesienią i zimą.
Korzystne działanie wykazuje również miód malinowy. Zawiera moc antyoksydantów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Dzieciom warto podawać Miody do kupienia smakowe, które zawierają owocowe lub kwiatowe dodatki. Maluchy uwielbiają miody z dodatkiem cytryny, imbiru lub malin.
Miody spadziowe to wyjątkowe produkty, które wcale nie pochodzą z nektaru kwiatowego. Za ich produkcję odpowiada współpraca pszczół z mszycami. Drobne pluskwiaki, jakimi są mszyce, zasiedlają korony drzew liściastych lub iglastych. Żerując na liściach i pędach, wydzielają rosę miodową. Rosa to niestrawione cukry, które chętnie pobierane są przez pszczoły robotnice. Miód spadziowy ma intensywny, zielony kolor oraz bardzo szybko krystalizuje. To bogactwo minerałów i kwasów organicznych, których potrzebuje każde dziecko do prawidłowego wzrostu i rozwoju.