Słodycz miodu w nowoczesnym wydaniu – kilka słów o miodowych wariacjach

Miód to nie tylko bogactwo aromatu, cudowny eliksir witalności i źródło przyjemności dla podniebienia. Przysmak relaksuje, wzmacnia odporność i niweluje skutki zmęczenia. Aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, należy postawić na jak najwyższą jakość. Najlepiej, by był zakupiony ze sprawdzonego źródła – bezpośrednio od pszczelarza, który udzieli cennych wskazówek dotyczących m.in. odpowiedniego przechowywania. Czym może zaskoczyć nas słodycz, produkowana przez maleńkie pszczoły?

Miody (duży wybór na stronie www.bee.pl) tradycyjne

Szacuje się, iż na świecie istnieje około trzystu rodzajów miodu. Każdy zakątek świata może się pochwalić swoją unikalną kombinacją smaków, nierzadko do zdobycia jedynie na lokalnych targowiskach. Dla przykładu: Bułgarzy uwielbiają smakołyk akacjowy, Brazylijczycy zbierają miód eukaliptusowy, a mieszkańcy Kaukazu delektują się kwaskowatym miodem z białej koniczyny. Wyjątkowe szczęście spotyka tych, którzy mają możliwość poczuć w ustach smak miodu chabrowego, kamahi lub jeżynowego – są one bardzo rzadko spotykane. Także na terenie Polski można uprawiać swoistą miodową turystykę: w górach skosztujemy przepysznego, mocno skoncentrowanego produktu o ziołowym posmaku; Puszcza Białowieska przywita nas leśnymi, jodłowymi i spadziowymi nutami; niziny ugoszczą delikatną słodyczą rzepaku, uwielbianego przez małe dzieci.

Miodowe wariacje

W ofercie sklepów ze zdrową żywnością coraz częściej pojawiają się nietuzinkowe kombinacje miodu z owocami, orzechami lub przyprawami. Kremy miodowe z dodatkiem ananasa, kwaskowatej porzeczki i maliny, z chrupiącymi orzechami laskowymi i dodatkiem kakao są doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa, naleśników, ciasta lub owsianki, przełamują słodycz absolutną i stanowią ciekawą alternatywę dla popularnych smarowideł. Te mniej oczywiste smaki – jak zestawienie mięty z miodem wielokwiatowym – można wykorzystać przy produkcji domowej lemoniady w upalne dni, a kompozycja z imbirem i czosnkiem będzie wspaniale wzbogacać smak marynaty do grillowanego mięsa. Warto przynajmniej raz skusić się na wyjątkowe połączenie, by odkryć w sobie prawdziwego smakosza!